Отслабване диети

[Total:    Average: /5]

Отслабване диети

Затлъстяването е метаболитно разстройство, което сега се превръща в епидемия. Това е условие, или по-скоро мултифакторно заболяване, главно поради генетични и екологични предразположения. Затлъстяването се дължи на по-ниската физическа активност, комбинирана с преработени храни с висока калоричност.

Затлъстяването носи риск от много други заболявания, особено сърдечно-съдови заболявания, диабет, тумори, които са заболяванията, които понастоящем причиняват най-голям брой смъртни случаи. В допълнение, както затлъстяването, така и тези заболявания намаляват комфорта и продължителността на живота. Ето защо е толкова важно да се предотврати затлъстяването и наднорменото тегло и да се лекуват ефективно.

Всеки пациент трябва да се лекува индивидуално. Лечението на затлъстяването трябва да отчита възрастта, пола, възрастта, вида на затлъстяването, както и вида на метаболитните нарушения като диабет, дислипидемия и хипертония. Основното предположение за лечение на затлъстяването е да се постигне отрицателен дневен енергиен баланс. Това означава по-малко храна и повече физическа активност. Само ако намаляването на калориите не е задоволително, могат да се предприемат фармакологични мерки и, в случай на така нареченото “намаляване на калориите”, може да се избегне намаляване на приема на калории. гигантско затлъстяване, хирургично лечение. Лечението трябва да се извършва систематично и умерено, като се състои от намаляване на теглото с 5 до 15% за период от 3 до 6 месеца.

Третирането на затлъстяването е преди всичко за намаляване на енергията. Тъй като е трудно да се адаптираме към промените в начина на хранене и начина на живот, все още се търсят нови методи, включително всяка “чудотворна диета” и “чудотворни мерки”. За съжаление, това са просто фантазии, няма такива чудесни начини, все още никой не ги е открил. Много диети не са в съответствие с настоящите препоръки за здравословна диета и следователно могат да бъдат вредни. Най-вредните са еднокомпонентните диети, протеиновите мазнини, отделените диети и гладните диети.

Нискоенергийни диети

За да се намали телесното тегло, се препоръчва диета, съдържаща 1000-1200 ккал на ден за жените и 1400-1800 kcal на ден за мъжете.

Отрицателното енергийно салдо от 500-1000 kcal на ден може да доведе до Weight Loss от приблизително 0,5 до 1 кг на седмица. Въпреки това, правилното ниско енергийно хранене трябва да отговаря на принципите на здравословното хранене. Затова трябва да съдържа достатъчно количество протеини, въглехидрати и мазнини и да бъде богата на витамини и минерали. Препоръчителните количества са: 25-30% мазнини, от които по-малко от 7% наситени мастни киселини, 15% протеин и около 50-60% въглехидрати.

Предлага се да се намали консумацията на животински мазнини и храни с високо съдържание на въглехидрати в диетата с ниска консумация на енергия и в същото време да се пие повече вода и да се консумират повече зеленчуци. Зеленчуците са ценен източник на витамини, минерали, флавоноиди и фибри. Последната съставка е особено препоръчителна, защото ни кара да се чувстваме пияни по-бързо, докато абсорбцията на глюкозата намалява и концентрацията й след хранене, а това на свой ред ни кара да отделяме по-малко инсулин. Разтворимите фибри намаляват нивата на серумния холестерол и триглицеридите. Най-важното тук е да се намали хиперинсулинемията, защото инсулинът увеличава апетита, така че насърчава консумацията на глюкоза от мастната тъкан, като същевременно намалява консумацията му в мускулите, което е фактор, който прави трудно отслабването.

препоръчвам  Gigant колко струва?

Неправилният избор на продукти по време на храненето може да доведе до недостатъци на витамини и микроелементи.

Използването на диета с ниска консумация на енергия позволява да се намали телесното тегло с 10% от първоначалното тегло. Въпреки това, колкото по-дълго се използва, толкова по-малко ще бъде намаляването на теглото. След няколко години също е възможно да се върнете към първоначалната маса.

Много нискоенергийни диети

Ако нискоенергийната диета не произведе очакваните ефекти, може да се използва диета с много ниска консумация на енергия, която консумира само 800 ккал на ден. Тази диета се нарича VLCD или много нискокалорична диета. В резултат на това мъжете могат да загубят до 2 кг на седмица, а жените до 1,5 кг. Въпреки това, за да се запазят ефектите след края на периода, трябва да промените отношението си към яденето като цяло.

Диетата на VLCD се основава на индустриално приготвени, прахообразни дневни порции, които се смесват с вода преди консумация. Индикацията за използването на такава диета е значителна затлъстяване, необходимостта от бърз Weight Loss, напр. Преди операцията ефектите от диетата с 1000 – 1500 kcal са твърде ниски. Тази диета не трябва да се прилага при деца, възрастни хора, бременни и кърмачки, при мозъчни, чернодробни и бъбречни нарушения, инсулинозависим диабет или при заболявания, при които ограничаването на енергията може да повлияе неблагоприятно на хода на заболяването.

Тази диета се прилага за период от 3 седмици, след което трябва да се направи почивка, през което време се прилага модифицирана диета за 2 или 3 седмици, т.е. диета, съчетаваща VLCD с хранителни продукти. След това лечението с VLCD може да се извърши отново. Загубата на тегло през този период е два до три пъти по-голяма, отколкото в същия период на нискоенергийна диета.

Тази диета обаче може да увеличи риска от камъни в жлъчния мехур и дългосрочното използване на тези ниско енергийни диети може да доведе до недостиг на витамини и микроелементи.

Диетични храни с нисък гликемичен индекс

Все повече и повече се говори за диети, базирани на продукти с нисък ГИ, които осигуряват чувство за ситост, по-бързо и по-дълго. Изчислено е, че влакното, съдържащо се в тези продукти, е отговорно за този ефект. Все пак това все още изисква проучвания, за да се потвърди ефективността. Особено, че направените досега наблюдения не биха убедили диета, основана на продукти с намалена гликемична стойност, да бъде по-ефективна от диета с ниско съдържание на мазнини. Освен това, гликемичната стойност на продукта се променя в сравнение с друг продукт. Ето защо е трудно да се установи диета, която се състои от храна с намалена гликемична стойност.

препоръчвам  Waist Trainer - мнение относно козето за отслабване за жени

Еднокомпонентни диети

Най-често това са плодови диети като диети за ябълка или грейпфрут или диети със зеленчуци като “Плодове”, “Плодове” и “Плодове”. Оплетка.

Основният недостатък на тези диети е липсата на други основни хранителни вещества. Диетите с плодове и зеленчуци не осигуряват протеин, те не осигуряват адекватни количества калций, желязо, йод и витамини. Точно като млечните и оризовите диети, те не осигуряват минерали или диетични фибри. Диетата на Майо забранява консумацията на зърнени продукти и плодове, а храната в Копенхаген е толкова строга, че може да се използва само за 2 седмици. Тази диета консумира голямо количество месо, яйца и черно кафе.

Еднокомпонентни диети често се препоръчват в различни цветни списания за жени. Предполага се, че те са бързи и ефективни в борбата срещу излишъка от сантиметри. Тези диети обаче не трябва да се използват поради отрицателното им въздействие върху организма.

Диетична протеинова диета

Протеин-мазнини диета се нарича ниско въглехидрати, оптимална диета, космонавти, авиатори, Аткинс. Тази диета се основава на 50-60% мазнини, 20-30% протеин и минимално съдържание на въглехидрати само от 20 до 50 g. По този начин, това е диета бедна на диетични фибри, витамини, минерали и флавоноиди. В същото време съдържа много мазнини, особено от животински произход, и по този начин храна холестерол, ретинол и желязо. Дългосрочното прилагане на тази конкретна диета може да доведе до повишаване на риска от атеросклероза, да доведе до токсичност на кетозата, да увеличи риска от заболявания на черния дроб и бъбреците, поради намаляване на количеството калций в костите.

Интересът към тази диета се дължи основно на факта, че тя води до значително Weight Loss и подобрение на метаболитните резултати. Постигат се по-добри резултати, отколкото при диета с ниско съдържание на мазнини. Тези разлики обаче се наблюдават през първите 6 месеца на приложение и тези различия стават значително по-слабо изразени по-късно. В допълнение, тази диета води до повишаване на LDL холестерола, хомоцистеина, фибриногена. Поради тази причина не се препоръчва продължителна употреба на тази диета.

Публикуваното изследване на гръцките учени също показва, че употребата на протеинова диета прекалено дълго увеличава риска от смърт с 22%. Това се потвърждава от резултатите от изследванията, проведени от шведски учени, които в продължение на 12 години са изследвали употребата на нисковъглехидратни и високобелтъчни диети в 42 237 жени. Според техните наблюдения тези диети увеличават смъртността с 11%. Това са предимно сърдечносъдови смъртни случаи. В тези проучвания консумацията на енергия от въглехидрати е била в диапазона от 72% (10 centils) до 32,4% (90. В случая на протеини, се оценява, че тя ще бъде съответно 10,4% и 23%. от друга страна, проучванията, проведени върху група от 322 души, показват, че ниският въглехидрат и средиземноморската диета могат да бъдат алтернатива на диетата с ниско съдържание на мазнини. Несъответствието в резултатите от тези проучвания доказва, че все още са необходими много изследвания как протеиновата диета засяга човешкото тяло.

препоръчвам  Royal Black Mask - мнение за маската за подмладяване на лицето

Отделни диети

Тази диета се основава на теорията, че не трябва да комбинирате различни продукти в едно хранене. Въглехидратите с висок гликемичен индекс не трябва да се комбинират с мазнини в диетата на Montignac. От друга страна, диетите на Diamond и Hay забраниха комбинирането на въглехидрати с протеини. От научна гледна точка обаче това разделяне на продуктите не е оправдано.

бежанец

Това е най-опасният начин да отслабнете. Това води до значителна загуба на тегло, но в резултат на използването му концентрацията на кетонни съединения се увеличава, което прави апетита да изчезне след известно време. Има смущения във функционирането на органите, миг на сърцето, червата, бъбреците, както и на водно-електролитни нарушения. Магнезият, калият и натрият са много опасни. Weight Loss се отнася не само до загуба на мазнини, но и до вода и без мазнини. Гладът може да доведе до смърт.

Ползи от намаляване на теглото

Лечението на затлъстяването, както диетично, така и фармакологично, има значителни ползи. Подобряват се метаболитните параметри и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ползи от намаляване на теглото с 10 кг

липиди

 • намаляване на общата концентрация на холестерол с 10%
 • намаляване на концентрацията на LDL холестерол с 15%
 • намаляване на концентрацията на триглицериди с 30%
 • повишаване на концентрацията на HDL холестерол с 8%

кръвно налягане

 • намаляване на свиването с 10 mm Hg
 • диастолно намаляване с 20 mm Hg

диабет

 • Намаляване на концентрацията на глюкоза на гладно с 30-50%.
 • Намалете HbA1c с 15%.
 • намаляване на риска от развитие на захарен диабет> 50%

смъртни случаи

 • намаляване на общия брой на смъртните случаи с 20-25%
 • намаляване с 30-40% на броя на смъртните случаи, дължащи се на диабет
 • Намаляване на свързаните с рак смъртни случаи с 40-50%.

Weight Loss е същността на превенцията на затлъстяването и лечението на хипертония, диабет, дислипидемия и някои видове рак. Намаляването на теглото също води до подобряване на здравословното състояние, симптоми като Weight Loss на краката, задух, болка в коляното и тазобедрените стави, усещане за умора, хъркане, прекомерно изпотяване и много други са обърнати.

В заключение, добрата диета е основата за лечение на наднорменото тегло и затлъстяването. Правилната диета е тази, която намалява количеството енергия. От медицинска гледна точка няма друга диета, която да спомага безопасно за намаляване на теглото.

Ralitsa Yankova Ivankova
About Ralitsa Yankova Ivankova 280 Публикации
Mnogo se stvari mogu reći o Ralitsa Yankova, ali dvije osobine koje većina ljudi najviše uživa je to što je verno i pažljivo. Naravno da je i častan, idealističan i podeljen, ali u manjim dozama i često su pokvareni navikama provokativno. Međutim, njena vernost je ono što je najpopularniji. Prijatelji često računaju na njihovu i njenu lojalnost kad god im treba pomoć. Naravno niko nije savršen i Ivankova ima i mnogo manje povoljnih karakteristika. Njena osvetoljubivost i izdajstvo izazivaju mnogo žalbi čak i najbolje vrijeme. Na sreću, njena pažljiva priroda pomaže u prevenciji većine ovih žalbi.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*