Средиземноморската диета

[Total:    Average: /5]

Средиземноморската диета

dieta śródziemnomorska 600x280 Средиземноморската диета

История на изследванията в средиземноморската диета

Преди почти половин век начинът на живот първо е свързан с риска от исхемична болест на сърцето. Следващите години позволиха по-задълбочено проучване на тези взаимоотношения. Вече има много научни изследвания, които потвърждават, че фактори като диетата, физическата активност и тютюнопушенето влияят на честотата на сърдечно-съдовите заболявания и определят риска от появата им.

Badanie Framingham, Badanie източници на информация, Badanie specjalistów w dziedzinie zdrowia

Забележките на Framingham, изследването на медицинските сестри и здравните професионалисти, са определили ползите от промяната на начина на живот. Доказано е, че промяната в диетата, нормалното телесно тегло, повишената физическа активност и умерената консумация на алкохол могат да намалят риска от исхемична болест на сърцето с 82% и диабет от 90% сред жените. Този ефект се наблюдава и при мъжете, но е по-малко зрелищен.

Проектът за Северен Кавказ

Финландският опит показва колко полезна е промяната в начина на живот, особено промяната в хранителния прием на мазнини. Проект в Северна Карелия, Финландия, който се провежда от повече от 30 години, показва, че промените в начина на живот намаляват смъртността от исхемична болест на сърцето до 85% (80% в цялата страна).

Седем страни проучване

Многогодишни изследвания показват, че храненето оказва влияние върху развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Първото проучване беше проведено в Седем страни и беше проведено в 7 държави: Япония, Гърция, бивша Югославия, Холандия, Италия, Съединените щати и Финландия.

Това изследване показва, че приемът на наситени мастни киселини засяга смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Колкото по-голям е приемът, толкова по-голям е рискът от заболяване и смърт, причинени от него. Източниците на тези киселини са млечните продукти и месото, както и кокосовата и палмова фуния.

Връзката между консумацията на мазнини е била по-слабо изразена, но 25 години изследвания показват, че смъртността от сърдечно-съдови заболявания се увеличава с увеличаване на потреблението на наситени мастни киселини с дълга верига и транс-мазнини.

Знаете ли, че…

 • Транс мастни киселини се образуват в бедрата на преживните животни от тук, те се намират в месото и млечните мазнини на преживните животни. Тези киселини се намират в твърди маргарини, печива и мазнини за пържене. Това ги прави присъства в сладкарски изделия, бързо хранене.
 • Изследванията потвърждават, че холестеролът оказва неблагоприятно влияние върху липидния профил на плазмата. Още през 1965 г. е показано, че количеството консумиран холестерол определя концентрацията на общия холестерол и LDL в серума. Последващи изследвания потвърждават само тази връзка, но също така показват, че нивата на холестерола в кръвта са по-засегнати от наситените мазнини и транс-мазнините.
 • Стомашно-чревния холестерол се появява само в животинските тъкани. Той се консумира най-много в яйчените жълтъци, пие млечно мляко, яде месо или карантии. Големи количества се срещат и в морски дарове, главно скариди и калмари.

Изследване “Жуптен”, “Хонколу”, “Хелзинкско сърдечно проучване”

Изследванията на проучването “Жоптен”, “Хонколу” и “Хелзинкско сърце” показват, че ако предлагането на холестерол над 200 мг / 1000 ккал, рискът от исхемична болест на сърцето се увеличава с 30%.

Изследването на ролята на ненаситените мастни киселини в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания започна през 40-те години на миналия век. В началото на 60-те години. За първи път беше описана връзката между високия прием на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини и нисък риск от сърдечно-съдова смърт.

Знаете ли, че…

 • Мононенаситени мастни киселини: основната киселина на това семейство е олеинова. Той е богат на маслиново масло и рапично масло с нискомаслено масло.
 • Полиненаситени мастни киселини: принадлежат към омега-6 и омега-3 групи. Те са необходими, защото не се синтезират в тялото. Омега-6 мастни киселини се намират главно в слънчогледово масло, соево масло, царевично масло и маргарини, произведени от тези масла. Богат източник на омега-3 мастни киселини са рапичното масло и соята, но най-вече рибата и морските бозайници. Рибите, които са особено богати на омега-3 киселини, са: херинга, скумрия, сьомга.
препоръчвам  Musculin Active - преглед на капсулата за натрупване на мускулна маса

Интуитивни проучвания

През 70-те години инуитските проучвания установили, че в тази популация няма атеросклеротични лезии. Освен това честотата на сърдечно-съдовите заболявания е много ниска в сравнение с останалите жители на Дания. Основният интерес обаче беше към факта, че диетата на инуитите е богата на холестерол и животинска мазнина. Въпреки това се различава главно при висока консумация на мастни риби и следователно високо съдържание на полиненаситени мастни киселини от семейството на омега-3.

Това инициира дългогодишни изследвания, главно насочени към защитните ефекти на омега-3 мастни киселини. На всеки 20 грама морска риба в ежедневната диета е доказано, че намалява риска от смърт от исхемична болест на сърцето със 7%.

Беше изтъкнато също, че в две от седемте страни, участващи в проучването, т.е. Гърция (Крит) и Италия, диетата оказва влияние върху ниската честота на атеросклероза и впоследствие на исхемична болест на сърцето. Това доведе до здравословна диета. Крит и Италия консумират малко наситени мастни киселини, но много зехтин, зеленчуци и плодове, риба и пълнозърнест хляб. Според учените това намалява риска от сърдечен удар.

9 характеристики на традиционната средиземноморска диета

Изследването доведе до концепцията за средиземноморската диета като диета, която намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Има и 9 характеристики на гръцката версия на традиционната средиземноморска диета: …

 1. висока консумация на маслиново масло и ниска консумация на животински мазнини
 2. висока консумация на зеленчуци
 3. висока консумация на плодове
 4. висока консумация на зърнени продукти (главно хляб)
 5. висока консумация на импулси
 6. ниска консумация на месо и месни продукти
 7. средното потребление на млечни продукти
 8. средна консумация на алкохол (основно вино)
 9. Средна консумация на риба.

Хората, които консумират около 400 грама плодове и зеленчуци на ден, намаляват риска от сърдечно-съдова смъртност с 40% в сравнение с хората, които консумират около 130 грама на ден. Рискът от исхемична болест на сърцето се намалява с 4% при всяка порция плодове и зеленчуци, консумирани през деня, и с 7%, когато става дума само за част от плодовете. Зеленчуковите зеленчуци и плодовете и зеленчуците, които са богати на витамин С, са най-благоприятни за предотвратяването на сърдечни заболявания.

Средиземноморската диета намалява риска от заболявания на сърдечни заболявания и смърт с 50% при всички популации.

Какво прави средиземноморската диета различна от другите диети?

Ниско съдържание на наситени мастни киселини
Това се дължи главно на ниското съдържание на наситени мастни киселини, които имат доказан атеросклеротичен ефект. Прекомерната консумация на наситени мастни киселини, т.е. надхвърляща 10% от дневното енергийно изискване, повишава нивата на холестерола в кръвта и LDL. Това води до повишено кръвосъсирване, ендотелиална дисфункция, повишено кръвно налягане и нарушения на сърдечния ритъм. Палитинова киселина, миристинова киселина и, в по-малка степен, лауринова киселина имат най-много атеросклеротични ефекти. На свой ред такова действие не е показано от стреринова киселина. Високият прием на наситени киселини може да предизвика протромботични нарушения.

Зехтин
Основната мазнина на средиземноморската диета е зехтинът. Включва олеинова киселина, олеоминова киселина и олеопалмитинова киселина. Ако те заменят наситените мастни киселини в храната, те водят до намаляване на концентрацията на общия холестерол и на LDL фракцията, без да се намалява концентрацията на HDL холестерол (т.нар. “Нисък холестерол”). и не засягат концентрацията на триглицериди.

препоръчвам  Кеймбридж диета

Малки количества яйца, червено месо, масло
Средиземноморската диета е доста бедна в хранителните източници на холестерол, тъй като съдържа само следи от яйца, червено месо и масло. Струва си да се напомни, че влиянието на хранителния холестерол върху липидния профил е силно зависимо от индивидуалната чувствителност на тялото. Изследванията показват, че около 25% от хората реагират на високи дози хранителен холестерол чрез увеличаване на концентрацията на общия холестерол в плазмата. Такива ефекти на хранителния холестерол също са повлияни от генетични и екологични фактори. При уязвимите хора това може да доведе до по-висок риск от коронарна артериална болест. Намаляването на приема на холестерол в храната под 200 mg на ден намалява риска от смърт с 37%.

Омега-6 мастни киселини
Средният хранителен холестерол в модела на крет диета е 180-220 mg / ден. Важен компонент на средиземноморската диета са полиненаситените мастни киселини от семейството на омега-6. Омега-6 мастни киселини се намират главно в слънчогледово масло, соево масло, царевично масло и маргарини, произведени от тези масла. Ограниченото количество омега-6 мастни киселини намалява общия холестерол и неговата вредна LDL фракция. Приемът на омега-6 мастни киселини над 10% от дневните енергийни нужди може да доведе до нарушаване на метаболизма на омега-3 мастни киселини. Препоръчителният баланс на приема на омега 3 до омега-6 киселини трябва да бъде 1: 5.

Омега-3 мастни киселини
Средиземноморската диета се характеризира с висока консумация на ядки, бобови растения, листни зеленчуци и риба и ракообразни, които са най-добрият източник на омега-3 мастни киселини. Установено е, че тези киселини се намират в тялото ни в сърдечния мускул, ретината на окото, мозъчната тъкан и сперматозоидите. Тези киселини имат мултидиТАГААЕонален ефект върху превенцията и лечението на атеросклероза. Те намаляват концентрацията на липидите и LipoProtein в серума, намаляват кръвното налягане, стабилизират сърдечната функция. Бе потвърдено, че при пациенти, получаващи омега-3 киселини, броят на допълнителните вентрикуларни удари е намален със 70%.

Въпреки това, ейкозапентаеновата киселина и докозахексаноевата киселина, които се намират главно в рибните мазнини (като херинга, скумрия, сьомга) и морските бозайници, показват малко по-различен ефект. DHA има ефект върху нивата на липидния профил, кръвното налягане, сърдечната честота и гликемията в сравнение с ЕРА-киселината, но техният антиагрегативен ефект е възможен при комбиниране. Омега-3 киселините намаляват нивото на триглицеридите в кръвта. Използвани за предотвратяване на първични и вторични сърдечни заболявания, те значително намаляват риска от внезапна смърт от сърдечни заболявания.

Растителни протеини
Средиземноморската диета се основава главно на растителни продукти, което означава, че тялото получава предимно растителни протеини. Това е от полза, тъй като консумацията на големи количества животински протеини може да увеличи риска от атеросклероза. Проучванията показват, че превръщането на животински протеин в растителен протеин при хора с липидни нарушения допринася за нормализирането на общите концентрации на холестерол, LDL и триглицериди в кръвта.

Консумацията на повече растителни протеини също може да допринесе за регулирането на кръвното налягане, както и за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Животинските протеини съдържат голямо количество метионин, който в организма се превръща в хомоцистеин, който се счита за един от независимите рискови фактори за развитието на атеросклероза. Твърде много метионин в ежедневната диета, недостатъците на витамини В6, В12 и фолиева киселина водят до повишени нива на хомоцистеин в кръвта. Средиземноморската диета е богата на растителни протеини, така че е богата и на сложни въглехидрати и фибри, но също така е богата на рафинирани въглехидрати, които имат висок GI. Комплексните въглехидрати и фибри имат много положителен ефект върху концентрациите на триглицериди, вторичните нива на глюкозата и концентрациите на HDL.

препоръчвам  Fish XXL - мнения, коментари, цена, къде да купите

Цели зърнени продукти
Колкото по-цялостни зърнени продукти в нашата диета, толкова по-нисък е рискът от смърт от исхемична болест на сърцето. Проучванията показват, че популациите, които консумират големи количества богати на фибри продукти, имат тенденция да имат значително по-нисък холестерол и преди всичко LDL фракции. Заслужава да се отбележи, че средиземноморската диета е допълнително богата на природни Antioxidants, които включват витамини Е, С и каротеноиди, особено бета-каротин, ликопен, лутеин и група флавоноидни съединения.

витамини
Изследванията потвърждават, че витамините А, Е, С от естествени източници имат много положителен ефект върху организма, намалявайки смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Струва си да се отбележи, че Antioxidant витамините имат благоприятен ефект само когато се доставят на организма под формата на естествени хранителни продукти, а не от хранителни добавки. Това обяснява защо средиземноморската диета има такова въздействие върху здравето на организма и по-специално върху сърдечно-съдовата система. Също така съдържа големи количества фитохимикали. Малко количество от тези съединения в хранителния режим значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Френски парадокс: Вино и шоколад
Най-често срещаният пример за действие на флавоноидите е т.нар. “Флавоноид”. френския парадокс. През 80-те години на ХХ век е установено, че сред французите има по-ниска смъртност от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с други страни. Това беше още по-странно, защото диетата им е свързана с много наситени мастни киселини. Установено е, че ресвеатрол, който е основното полифенолно съединение, присъстващо в червеното вино, засяга мин. за повишаване на плазмените нива на HDL холестерол. В допълнение към червеното вино, флавоноидите се срещат и в зеленчуците, плодовете, чая и какаото, които са често срещани в средиземноморската диета. Освен това те се съдържат в горчивия шоколад, който подобрява коронарната циркулация при здрави мъже по начин, който е независим от параметрите на оксидативния стрес, липидния профил и кръвното налягане.

В обобщение, проучването на средиземноморската диета причинява:

 • намаляване на смъртността с 9% по различни причини
 • 9% намаление на сърдечно-съдовата смъртност
 • Намалете броя на новите инциденти и смъртността от рак с 6%.
 • намаляването на новите случаи на болестта на Паркинсон и Алцхаймер с до 13%.

Все повече изследвания показват, че средиземноморската диета не само има отлично въздействие върху намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, но и рак. Това само потвърждава, че това е диета, която си заслужава да бъде следвана.

Средиземноморска диета на Висла

В Полша, за да се следва диета, която е възможно най-близка до модела на средиземноморската диета, е необходимо да има диета:

 • ядете плодов и зеленчуци на всяко хранене
 • заменете бял хляб с пълнозърнест хляб
 • често заменя белия ориз и картофите с булгур
 • ядете риба най-малко три пъти седмично, особено морска риба
 • червеното месо се яде само няколко пъти в месеца
 • Добавете зехтин или рапично масло към салатите, вместо сосове за крем и майонеза.
 • изберете кисело мляко, кефир, ацидофилно мляко, постно извара от млечните продукти
 • намалява консумацията на сол, като го замества с билки и чесън
 • сменете сладкишите с ядки, бадеми, сушени плодове или черен шоколад,
 • Пийте много минерална вода, 1,5-2 литра на ден и чаша червено вино, което да ядете.
Ralitsa Yankova Ivankova
About Ralitsa Yankova Ivankova 280 Публикации
Mnogo se stvari mogu reći o Ralitsa Yankova, ali dvije osobine koje većina ljudi najviše uživa je to što je verno i pažljivo. Naravno da je i častan, idealističan i podeljen, ali u manjim dozama i često su pokvareni navikama provokativno. Međutim, njena vernost je ono što je najpopularniji. Prijatelji često računaju na njihovu i njenu lojalnost kad god im treba pomoć. Naravno niko nije savršen i Ivankova ima i mnogo manje povoljnih karakteristika. Njena osvetoljubivost i izdajstvo izazivaju mnogo žalbi čak i najbolje vrijeme. Na sreću, njena pažljiva priroda pomaže u prevenciji većine ovih žalbi.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*