Храната на херцога

[Total:    Average: /5]

Храната на херцога

dieta dukana Храната на херцога

Диетата на Dukan е една от най-популярните диети. Но протеиновата диета е по-ефективна от останалите, дали е здравословно решение и как изследванията са свързани с тази диета?

Въведение

Затлъстяването е хронично заболяване, което се запазва само по себе си. Това е преди всичко резултат от положителен енергиен баланс. Общата наличност на вкусна и много калорична храна, както и значително намаляване на физическата активност допринасят за нейното популяризиране от ранна възраст. Всичко това прави броя на затлъстелите хора да нараства. Почти 22% от възрастните в САЩ са с наднормено тегло, а според оценките, ако сегашните тенденции продължат през 2030 г., 51% от общото население ще бъде със затлъстяване. Същото важи и за затлъстяването в Европа, където броят на затлъстелите е нараснал с 10 или дори 40% през последните 10 години. В Полша затлъстяването засяга около 20,6% от мъжете и 20,2% от жените между 2003 и 2005 г. и досега тези цифри са се увеличили значително.

Броят на случаите на заболявания, причинени от затлъстяване също се увеличава, главно: диабет тип 2, липидни разстройства, сърдечносъдови заболявания, синдром на сънна апнея, рак, неалкохолна стеатоза на черния дроб, хормонални нарушения, заболявания на опорно-двигателния апарат, , Затлъстяването не само намалява комфорта на живота, но и съкращава дължината му. По този начин затлъстяването и последиците от него са сериозен здравен и социален проблем, който поставя огромна тежест върху здравните бюджети на всички страни. Доказано е, че увеличаването на разходите за лечение на затлъстели лица е пряко пропорционално на степента на затлъстяване. Те се увеличават с 25% за хората с телесно тегло 30-34.9 кг / м2, с 50% за хората с телесно тегло 35-39.9 кг / м2 и с 100% за хората с телесно тегло над 40 кг / м2 в сравнение с хората с нормално телесно тегло ,

Фактори, влияещи върху ефективността на лечението за отслабване

Предотвратяването тук не е достатъчно. Много проучвания показват, че през втората година от лечението, теглото на пациентите започва да се увеличава отново. Това може да се дължи на неспазването на препоръките, не на модифицирането на диетата, както и на неправилната диета, която не осигурява задоволство или води до намаляване на телесното тегло без мазнини и забавяне на метаболизма. Ефектите и продължителността на лечението за отслабване се влияят от много външни и вътрешни фактори.

Много хора виждат Weight Loss като успех. Реалният успех обаче е да се запази 10% намаляване на телесната маса за по-дълъг период от време, без да се наблюдава ефектът от 2 години, което увеличава с 50% шансовете за поддържане на намаляването на изработеното тяло. Събирането на надеждни данни за ефективно намаляване на телесната маса е трудно, защото хората с ефект не искат да го признаят. В проучване, проведено в САЩ, се установи, че около 35% от хората получават наддаване на тегло през първата година след края на лечението, 59% поддържат ефекта и 6% намаляват допълнително. При хората, чиито положителни ефекти са продължили, този успех се дължи на продължаването на диетата, храненето на закуска, по-голямата физическа активност и постоянния контрол на теглото. Само 13% от хората са поддържали намаленото си телесно тегло повече от 10 години. Полските проучвания показват, че след 5 години 30% от хората имат намалено телесно тегло, а след 10 години – само 10%.

Факторите, които определят неефективността на лечението с Weight Loss, са добре известни. Най-важното тук е мотивацията, ако липсва, тогава борбата срещу затлъстяването е обречена на провал. Намаляването на мотивацията може да се дължи на отказ от любимите си ястия, коренно промяна на начина на живот, подигравка на метода от страна на семейството или приятелите му или убеждаване да се хранят неща, които са изключени от храната или работа с храна. Намаляването на мотивацията води до това, че препоръките се нарушават все повече и по-често се увеличава телесното тегло. Често нивото на образование, както и социалният статус са важни и ако един лекар или диетолог не вземе това предвид, е трудно да се постигне успех. Може просто да нямате финансови средства, за да следвате препоръките, или просто не ги разбирате.

Защо затлъстелите хора търсят чудотворни диети?

Важен фактор за постигането на траен ефект е въпросът за реалността на очакванията. Много хора имат тези нереалистични очаквания, те разчитат на бързо намаляване на теглото и ако това не помогне, те бързо престават да използват лечението. Ето защо е важно да разберете кои са реалните възможности, колко бързо е възможно Weight Loss и на какво ниво. Бързо Weight Loss е по-малко вероятно да има трайни ефекти и не е от полза за медицината. Седмичното Weight Loss не трябва да надвишава 1 кг. Подобряването на здравословното състояние се осигурява от Weight Loss от 10% за период от 3 до 6 месеца. Важно е ефектът да се запази за поне 6 месеца. По-късно трябва да предприемете следващата стъпка от лечението, като намалите теглото с още килограми. Това води до ежедневно намаляване на потреблението на енергия от 600 kcal.

препоръчвам  Acai Berries - мнения за естествената добавка за Weight Loss

Обаче желанието да се отървете от излишните килограми бързо означава, че пациентите и често самите лекари търсят диети, за да осигурят това. Това обикновено се дължи на липсата на познания за ефектите върху здравето. През последните няколко години много такива диети се появиха като чудеса. Някои всъщност позволяват намаляване на теглото в кратък период от време, но те не са без дефекти. Най-популярни са диети с една съставка, като диетата на слоновете и диетата на слонските слонове. ориз, мляко или зеле – монотонни, което води до недостиг на минерали и витамини, намалявайки телесното тегло без мазнини, което води до бърз ефект йо-йо след тяхното завършване. Също така популярен е диетата Mayo, която забранява консумацията на плодове и зърнени продукти, диетата на Atkins, която съдържа значителни количества мазнини, което увеличава риска от атеросклероза, диетата South Beach, която води до значителни загуби на вода, диета в Копенхаген , което запазва лошите хранителни навици и пречиства диетите, които нарушават функционирането на основните системи.

Въпреки това, никое от тези диети не лекува затлъстяването, въпреки че много от тях първоначално дават положително Weight Loss. Наскоро диетата на Dukan бе класирана на първо място в списъка на популярните диети.

Независимо от това, трябва незабавно да се подчертае, че няма проучвания, които да потвърдят дългосрочния, про-здравен ефект на горните диети. В отделни проучвания са съобщени само липидни и инсулинови нива в кръвта, а положителните ефекти се дължат повече на общото Weight Loss, отколкото на диетата, която е била следвана.

Богатата на протеини диета е по-ефективна от другите диети?

Мета-анализът на изследването показа, че диетата с високо съдържание на протеини причинява по-голямо намаляване на теглото в сравнение с диетата с ниско съдържание на протеини, но фактът, че е наситено, обаче е спорно. Показано е, че краткосрочното прилагане на високобелтъчна диета с намалено количество въглехидрати дава по-добри ефекти и по-големи ефекти на насищане, отколкото диета, базирана на средно съдържание на въглехидрати. Изследването за рандомизиране обаче вече не показва такива взаимоотношения.

През 2009 г. бяха публикувани резултатите от проучванията, които оцениха ефективността на 4 диети с различно съдържание на мазнини, протеини и въглехидрати. След 6 месеца загубата на телесно тегло е била около 7% във всички групи и повторното увеличаване на телесното тегло в рамките на 12 месеца след прекратяване на диетата също не се различавало в нито една от тях. Във всички групи след 2 години Weight Loss е на ниво от около 3 кг. Нямаше разлики в чувството на ситост или глад, удовлетворението от диетата и ефектите бяха сравними. По този начин се доказва, че не състава на хранителния режим влияе върху ефектите, а само върху негативния калоричен баланс.

Дали диетата на Dukan е здравословна и ефективна диета за отслабване?

Както вече споменахме, диетата на Dukan вече е на върха на популярността. Това е диета от вида на високо съдържание на протеини. Той се рекламира като най-безопасният и най-ефективен начин да се отървете от прекомерното телесно тегло. В проучването най-високото ниво на протеин е било 30%, където се препоръчва само 14%, а в храната на Дюк съдържанието на протеини в храната е дори по-високо.

Храната на херцога: Етап 1

Първият етап е 7 дни. Забранява се да ядат зеленчуци, круши, тестени изделия, хляб през това време и единственият източник на влакно може да бъде лъжица трици. При анализа на продуктовите групи, които са разрешени на този етап, може да се види, че месо и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини се препоръчват за консумация, но че гъските, черния дроб, бъбреците и яйцата са разрешени за консумация (без ограничения). Това е етап на протеинова мазнина, който е особено богат на наситени мазнини. Това води до появата на кетони в кръвта и урината, което предполага, че мазнините се използват за производство на енергия, а не на глюкоза. Централната нервна система черпи енергия от кетоните, което намалява чувството за глад, но могат да възникнат проблеми със концентрацията и да настъпи умора. Това състояние изглежда подобно на несравнимия диабет, при който се наблюдава и намаляване на телесното тегло. Кетоните са отговорни за такъв внушителен начален етап на лечението. Ако сте на диетата на херцога, може да забележите, че кожата ви има неприятна миризма.

препоръчвам  Cardiol- специална цена

Тази диета, въпреки препоръките за консумация на продукти с ниско съдържание на мазнини, всъщност е много богата на мазнини, чието количество превишава препоръчителните стандарти, особено когато става въпрос за наситени мастни киселини и холестерол. В допълнение, липсата на фибри може да доведе до запек.

Диетата на Дюк: Етап 2

По време на втория етап от диетата на Dukan се приема Weight Loss от 1 кг седмично, така че е подобно на това, което предлагат типичните диети. Състоянието на кетозата все още се запазва, тъй като същото като в първия етап се консумира, но също така е възможно да се ядат зеленчуци, но някои от тях все още са забранени, като боб, грах, нахут, леща, които са източник от растителен протеин. Какво е странно, царевично нишесте е приемливо, но все още не можете да ядете хляб, брашно, което съдържа влакна. Можете да ядете 2 супени лъжици трици, което означава, че количеството фибри е все още твърде ниско, което забавя чревната подвижност, улеснява абсорбирането на холестерола. Първият етап трае само 7 дни, а вторият може да продължи дори няколко месеца. Всичко зависи от това колко човек иска да загуби. Това може да доведе до микро- и макро-дефицит на компонентите, главно калций, чиято абсорбция в присъствието на такива големи количества протеини е трудна. От друга страна, кетозата улеснява освобождаването й от костите, което може да доведе до загуба на костна маса и следователно до развитие на остеопороза. Недостигът на храната на витамин С може да доведе до нарушения на абсорбцията на желязо, особено при хора, които ядат домашни птици, а не говеждо месо. На този етап се препоръчва да се пият 1,5 литра течности на ден, разрешени са напитки с подсладител, а подсладителят може да се използва и за подслаждане. Най-често използваният подсладител е аспартам (E951).

В тънкото черво, под въздействието на химотрипсин се образува невротоксичен метанол от аспартам, след окисляването му образува мравчена киселина и формалдехид. И двете съединения имат хепато-, сърдечно-съдови и нефротоксични ефекти във високи концентрации. Формалдехидът също уврежда структурата на ДНК и е канцерогенно и тератогенно съединение. В допълнение, по време на топлинна обработка или по време на съхранение на продукти с аспартам се образуват съединения, които могат да благоприятстват развитието на тумори.

Диетата на херцога: Етап 3

Фаза III от диетата на херцога трябва да трае 10 дни за всеки килограм телесно тегло, загубено по време на храненето. Така че, ако човек е загубил 10 кг, третият етап ще продължи за 100 дни, ако е 20 кг – 200 дни. На този етап количеството влакно се увеличава на 3 супени лъжици трици, 2 филийки пълнозърнест хляб, зеленчуци, една порция плодове на ден. Това обаче води до потреблението му все още под препоръчителното ниво. Препоръчва се да ядете 40 грама кашкавал, печено свинско и свинско месо. Два пъти седмично можете да се насладите на кралски празник, който се състои в това, че можете да стигнете до любимото си сирене, свинско сирене, торта с шоколад, сладолед и чаша вино. Принципът “празник” е прост, можете да ядете каквото ви харесва, няма количествени ограничения, но можете да го поставите на чинията само веднъж. Това обаче означава, че трябва да страдате от последствията от един ден в една седмица на протеини. Това може да доведе до връщане към старите хранителни навици.

Дефицитът на влакна може да стимулира колоректалния рак. Във фаза IV, която се нарича стабилизационна фаза, се препоръчва да се върне към нормалното хранене, обаче, поддържане на “добри” хранителни навици, които са придобити по време на лечението. А шок лечение, т.е. ден на протеини, трябва да се използва веднъж седмично за останалата част от живота си. Все пак всичко се свежда до факта, че след монотонността на първите два етапа и кралските празници на третия етап повечето хора се връщат към стария си начин на хранене и един протеинов ден в седмицата няма да може да компенсира увеличаването на теглото и йо-йо ефекта, които ще настъпят, въпреки че диетата се рекламира като такава, която не води до връщане към старото тегло.

препоръчвам  African Mango 6000 - мнения за таблетки за отслабване

Храненето на Dukan и бъбречните и чернодробни заболявания

Метаболизмът на протеините се осъществява предимно в черния дроб, а крайният продукт е карбамид, който се екскретира от бъбреците. Богатата на протеини диета води до положителен азотен баланс и увеличена продукция на амоняк и урея, което поставя особено напрежение върху увредения черен дроб и бъбреците. За бедните и бъбречните заболявания се препоръчва бедна на протеини диета.

Много често хората със затлъстяване развиват неалкохолна мастна чернодробна болест. Това е прогресивно заболяване, започва с проста стеатоза на черния дроб, след което се развива в стеатохепатит, докато стане цироза. Натоварването й по време на диетата на херцога може да доведе до по-бързо прогресиране на болестта.

Първият и вторият етап от диетата на Dukan имат особено неблагоприятно въздействие върху бъбреците, не само в случаите на бъбречни заболявания, но и при хора с хипертония или тип 2 диабет мелитус. Само затлъстяването е тежест, която може да доведе до бъбречни заболявания, а диетата на Дюк изостря още повече този риск.

Годишното използване на диета с 33% протеиново съдържание не повлиява неблагоприятно бъбреците на здрави хора, но в храната на Duke количеството протеини, особено в началната фаза, е много по-високо. В допълнение, тя се използва от хора, не само със здрави бъбреци. Следователно може да се заключи, че диетата на Dukan може да ускори деградацията на бъбреците в случай на хронично бъбречно заболяване, което също е повлияно от факта, че диетата е богата на фосфати.

резюме

Въпреки че липсват проучвания за ефектите от храната на Дюк върху здравето, то не съответства на препоръките за здравословна диета. Преди всичко, за да се предотвратят исемични сърдечни заболявания, се препоръчва да се консумират зеленчуци и плодове, растителни масла, меки маргарини, пълнозърнест хляб и други продукти, произведени от нерафинирано брашно. Препоръките за превенция на захарния диабет тип 2 обаче са да се намали калоричността на храната, да се намали консумацията на мазнини и продукти с висок гликемичен индекс и да се консумират 14 g диетични фибри на всеки 1000 калории.

Препоръки за здрави хора относно количеството консумирани протеини -10 максимум 15%, въглехидрати -55-75%, мазнини -15 до 30% за предотвратяване на развитието на хронични заболявания. Храната на Дюк не се препоръчва и не трябва да се препоръчва от лекарите, тъй като е много вероятно да повлияе на вашето здраве. Намаляването на теглото не е самоцел, а е за подобряване на здравето и качеството на живот и за разширяването му. Остава да се вярва, че подобно на други прекрасни диети, диетата на Dukan бързо ще загуби своята популярност. В много случаи чудото предпазва от катастрофалните ефекти на диетите факта, че те не са строго спазвани. Задачата на лекарите е да предупреждават пациентите за последиците от използването на диети, за които не е научно доказано, че са ефективни и безопасни.

Коментар на диетолог

Протеиновата диета на Dukan в момента е най-популярната протеинова диета. Основната му цел е да консумира голямо количество протеини, малко количество мазнини и да изключи въглехидратите.

Мненията по тази диета са различни, често екстремни. Това води до кетоза, защото тялото е принудено да произвежда енергия от мастната тъкан. Мозъкът, който се храни с глюкоза при естествени условия, също е принуден да черпи енергия от кетонните съединения. Това води до неговото недохранване.

Благодарение на увеличеното предлагане на протеини, големи количества хомоцистеин се произвеждат от аминокиселината-метионин в организма, което допринася за повишаване на концентрацията на LDL и усилва активността на свободните радикали. Повишеният LDL може да допринесе за атеросклерозата на кръвоносните съдове. Излишъкът от протеини може да доведе до дехидратация на организма, загуба на магнезий и витамини от вида B.

Амонякът, страничен продукт от метаболизма на аминокиселините, има подкисляващ ефект върху организма. За да го неутрализира, калций се освобождава от костите, което от своя страна може да доведе до развитие на остеопороза. Излишъкът от протеини поставя на черния дроб щам, който е отговорен за детоксикацията на организма. Твърде малкото въглехидрати води до бъбречна слабост, тъй като въглехидратите са основното гориво за тяхната работа.

Въпреки че е вредно, диетата на Dukan е много популярна, главно защото ви позволява да отслабнете много бързо. Трябва обаче да се помни, че това до голяма степен се дължи на загубата на вода, а не на мазнини.

Ralitsa Yankova Ivankova
About Ralitsa Yankova Ivankova 280 Публикации
Mnogo se stvari mogu reći o Ralitsa Yankova, ali dvije osobine koje većina ljudi najviše uživa je to što je verno i pažljivo. Naravno da je i častan, idealističan i podeljen, ali u manjim dozama i često su pokvareni navikama provokativno. Međutim, njena vernost je ono što je najpopularniji. Prijatelji često računaju na njihovu i njenu lojalnost kad god im treba pomoć. Naravno niko nije savršen i Ivankova ima i mnogo manje povoljnih karakteristika. Njena osvetoljubivost i izdajstvo izazivaju mnogo žalbi čak i najbolje vrijeme. Na sreću, njena pažljiva priroda pomaže u prevenciji većine ovih žalbi.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*